DEPARTAMENT DE CASTELLÀ. VIATGE LITERARI A MADRID. SEGON DE BATXILLERAT. RESIDENCIA DE ESTUDIANTES (III)

Avui hem visitat la Residència d’Estudiants on van coincidir alguns dels artistes més rellevants del nostre panorama cultural: Unamuno, Juan Ramón Jiménez, Buñuel, Dalí o Lorca. Durant el trajecte hem passat pel Café Gijón, un dels espais més emblemàtiques de entre els artistes i escriptors, perquè era un punt de reunió i tertúlia literària. En arribar a la Residència, la nostra guia ens ha explicat que La Residència va néixer gràcies a la ferma creença de La institució Lliure d’Ensenyança en una educació millor.

El projecte de Giner de los Ríos i de Cossio va ser un projecte pedagògic que es vertebrà sobre diferents idees de l’espai, la distribució, la programació didàctica. Aquí van néixer projectes literaris i artístics; van compartir experiències creatives; van rebre visites prestigioses Einstein, Marie Curie… Hem pogut veure l'únic objecte original de l’època, el piano on en Lorca va demostrar la seva estima per la música. Finalment, ens han mostrat una de les habitacions de l’època, una d’aquelles on, tal vegada, en Lorca va trobar inspiració.

La visita ha resultat enriquidora i un punt important de reflexió. La primera ruta ens va mostrar com en Miguel Hernández, el pastor de Oriola, va malviure a Madrid per poder ser poeta; mentre que en Lorca va tenir totes les facilitats de la Residència. La diferència social dels poetes del 27 i en Miguel Hernández queda reflectida amb aquest viatge. Igualment ens ha mostrat les diferències significatives entre aquesta residència i La Escuela de Señoritas. A  l'època dels anys 30, uns podien viure amb total llibertat i les altres amb restriccions; actualment, la història i el temps ha passat, però la Residència es conserva perfectament; mentre que l’altre no existeix. 


(Noelia Escalas)





























Entrades populars