RUTA PER TOLEDO AMB L'ESCRIPTOR ELOY MORENO

Marta Escalas, Noelia Escalas (Departament de Llengua i Literatura Espanyola) i Loli Botella (Departament d'Orientació) acudiren el cap de setmana del 24 de setembre a una de les rutes literàries de Toledo, que porta a terme l'escriptor Eloy Moreno. Aquí teniu les fotografies i la crònica de Noelia Escalas. Enhorabona!


"Eloy Moreno és un escriptor jove, fresc, proper i reflexiu, tot això i més queda reflectit a totes les pàgines dels seus llibres. És cert que aquest curs el Departament de Llengua i lLteratura castellana ha llevat les lectures obligatòries, perquè compartim el pensament d'en Borges: El verbo leer, como el verbo soñar o el verbo amar, no admite el modo imperativo. Però si hagués de posar només una lectura obligatòria segur que seria de n'Eloy Moreno, segur que seria Invisible. Per què? Són molts els motius que justificarien aquesta elecció:
1) És un escriptor que s'ha fet i creat el seu camí dins aquest món apassionant i complicat de la literatura. No podem oblidar que vivim dins un món tecnològic, ràpid i digital; amb moltes opcions d'oci que allunyen els nostres joves del plaer de la lectura. Així i tot, n'Eloy Moreno va lluitar pel seu somni es va autoeditar el seu primer llibre, i va passar moltes hores a les portes de les llibreries per a donar a conèixer la seva primera obra, El bolígrafo de gel verde. Per tant, és un exemple de lluita, esforç i constància. 
2) És un escriptor que no s'amaga, cerca totes les problemàtiques de la nostra societat i les encara amb mala llet i molt esperança, em recorda molt el meu estimat Carles Capdevila. Les seves novel·les parlen de corrupció, de violència, d'assetjament; però també d'amor, d'amistat, d'empatia, d'assertivitat. Té la capacitat d'escriure sobre la part més desagradable de la nostra realitat des del coratge i l'empenta. 
3) És un escriptor breu i contundent. Totes les seves novel·les s'estructuren en capítols molt breus i dinàmics. Això promou la lectura, perquè encoratja a llegir tot i que tinguis poc temps i perquè els canvis de temes, d'espais i de personatges entre capítols desperta la nostra curiositat i ansietat per conèixer més detalls de la història. Per això hi ha gent que l'etiqueta com l'escriptor que han de llegir les persones a qui no els agrada llegir. Jo el descriuria com l'escriptor netflix, perquè imita molt bé l'estil de les sèries d'aquestes plataformes que tenen ben enganxats al nostre jovent.
4) És una persona propera en tots els sentits. El contingut i el llenguatge de les seves novel·les facilita la lectura i el procés d'immersió dins la història, crea un procés d'empatia i de catarsi. Això fa que s'acosti fàcilment a la nostra part més emocional. A més, té clar que necessita les xarxes i la interacció que possibiliten, fa un ús intel·ligent i responsable de les noves tecnologies, això l'apropa també als més joves. Però té clar que som éssers socials i emocionals i per això participa en diferents activitats que faciliten aquests vincles: xerrades, conferències, cursos, sortides i rutes literàries.
Una de les rutes literàries més espectacular és la que realitza a la preciosa ciutat de Toledo, una ciutat màgica plena d'històries, llegendes i misteri. La seva segona novel·la està ambientada en aquesta meravellosa ciutat, Lo que encontré bajo el sofá; i ja fa 10 anys que explica els secrets d'aquesta novel·la mitjançant una ruta literària pels carrers de Toledo. Aquest passat cap de setmana vam poder viure en primera persona aquesta experiència, i la realitat va superar el millor dels somnis. Va ser una experiència enriquidora, emotiva i emocional. Vam poder conèixer part de la història de Toledo, ens vam perdre pels seus carrers, i vam poder conèixer detalls de tot el procés de creació d'una novel·la, de la història d'en Marcos i de n'Alícia i de la descarnadora realitat de na Marta. Volem compartir l'obra literària de n'Eloy Moreno amb tota la nostra comunitat educativa i convidar a viure en primera persona la màgia de la literatura pels misteriosos carrers de Toledo."
(Noelia Escalas)

I aquí teniu un enllaç, també elaborat per Noelia Escalas, que ens apropa a l'obra d'Eloy Moreno: 















Entrades populars