AURORA PICORNELL (1912-1937). EN HOMENATGE.



AURORA PICORNELL
La víctima més coneguda de la repressió franquista

Aurora Picornell Femenias va néixer l'any 1912 a Palma, a la barriada obrera de el Molinar. Era la sisena de set germans. Des de ben jove ja va començar a llegir gràcies a la biblioteca que tenia el seu pare a casa. Així, va anar forjant el seu pensament i avançant cap a postulats feministes i d'esquerres. L'any 1931, amb la proclamació de la Segona República, va entrar al Partit Comunista.

Quan la Guerra Civil (1936-1939) els franquistes es van apoderar de Ciutat, ben aviat van detenir Picornell. El 19 de juliol de 1936, just l'endemà de l'alçament, els revoltats van anar a buscar la jove per empresonar-la. Uns mesos després, la nit de Reis de 1937, els falangistes la van treure de la presó, juntament amb quatre companyes del partit, per afusellar-les. La seva execució va tenir un fort impacte a la societat mallorquina del moment.

No fa gairebé un any que es van localitzar set fosses comunes amb trenta-vuit víctimes de la repressió franquista al cementiri de son Coletes, a Manacor. Aurora Picornell era a la fossa número 3, al costat de quatre dones més, conegudes com les roges del Molinar. A la seva fossa també s'hi va localitzar la seva ploma estilogràfica. Amb la trobada de les restes d'Aurora Picornell ha retornat un referent de la lluita de les dones per ser subjectes polítics i fer la nostra aportació a un món millor.










 

Entrades populars