DIA DE LES DONES ESCRIPTORES. 17-OCTUBRE-2022



"El Dia de les  Dones Escriptores és una celebració anual, que es convoca el dilluns més pròxim a la data del 15 d'octubre, en commemoració de la data de la mort de l'escriptora Santa Teresa de Jesús. Aquesta commemoració va sorgir per iniciativa de la Biblioteca Nacional d'Espanya, l'associació Clásicas y Modernas i la Federació Espanyola de Dones Directives (FEDEPE) per  tal de recuperar el llegat de les dones escriptores, fer visible el seu treball en la literatura i combatre la discriminació que han sofert al llarg de la història.

Al segle XIX, moltes dones escriptores havien de publicar amb pseudònim d'home per ser preses seriosament. Émily Brontë i les seves germanes en van ser una mostra manifesta. La novel·la Cims borrascosos va ser publicada sota el pseudònim d'Ellis Bell, ja que cap editor s'atrevia a publicar-la, perquè consideraven que les dones només escrivien novel·les romàntiques. Altres casos de dones que utilitzaren pseudònim masculí són Caterina Albert (Víctor Català), que el 1905 publicà la novel·la Solitud, o Cecilia Böhl de Faber (Fernán Caballero).

El segle XX s'inicia amb un canvi de tendència amb la pionera Virginia Woolf, que el 1905 comença a escriure per al suplement literari del The Times i el 1915 publica la seva primera novel·la, o Marguerite Yourcenar, qui publica la seva primera novel·la el 1929."

Aquesta és la informació que ens aporta la Wikipedia, i nosaltres vos proposam celebrar aquest dia. Així, en un acte que que es commemora des de fa anys a diferents ciutats, hem pensat de sumar-nos-hi amb una sèrie de propostes:

- Dilluns 17 d'octubre el temps de l'esplai, convidam les persones interessades, tant professors com alumnat, a dur un llibre d'una escriptora per tal de llegir-ne un paràgraf, un poema, un diàleg, una descripció o un petit fragment que vos agradi (d'unes 5 o 10 línies aproximadament) i els llegirem en veu alta a la Biblioteca Miquel Àngel Riera.

- Durant les hores del Pla Lector de la setmana del 17 al 21 d'octubre, proposam als alumnes la lectura en veu alta d'algun fragment dels llibres que han escollit - si són escrits per escriptores - per tal de celebrar el seu día.

Moltes gràcies a tots!





Entrades populars