LLUÍS VECINA RUFIANDIS: "FELIÇOS ELS FILLS DELS TEMPS INTRASCENDENTS". ES BALUARD.

 
(Fotografia: "Diario de Mallorca")


Lluís Vecina Rufiandis (Porto Cristo, 1995) estudià Batxillerat de les Arts a l'IES Mossèn Alcover i desprès partí cap a Madrid a cursar Belles Arts, a la Universidad Complutense. Més endavant, acudí a una exposició de Francesc Torres, un artista creador d'instal·lacions multimèdia, i decidí aprofundir en aquesta expressió artística. L'any 2019 es presentà a una convocatòria d'investigació del MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona) i finalment aconseguí la residència. Ha finalitzat el Màster de Producció i Recerca Artística i està treballant al MACBA.
Fa poc temps que ha finalitzat el programa d'Estudis Independents d'aquest mateix museu.
A la vegada és col·laborador de l´Observatori de la Vida Quotidiana
(https://ovq.cat/) i membre del Col·lectiu Recerca (https://www.instagram.com/crecerca/), grups constituïts per professionals heterogenis centrats en la investigació, l'estudi, el debat i la difusió entorn de la història de la Segona República, la guerra Civil, la repressió i el franquisme.

 Amb la seva instal·lació al Museu del Baluard, Feliços els fills dels temps intrascendents, s'acosta a la memòria històrica, a la explotació del territori i al turisme de masses, a una zona on està documentada una fossa comuna amb més de cinc-cents afusellats. Reuneix vídeo, escultures i música i és podrà visitar fins el dia 19 de gener de 2025.

La instal·lació de Lluís Vecina té com a punt de partida la connnexió entre el fotògraf Joan Andreu Puig Farran i l'hoteler Jaume Moll. El primer havia cobert com a periodista de guerra el desembarcament de les tropes republicanes del capità Bayo a la platja de Sa Coma, l'any 1936. A la dècada dela anys 50 es va convertir en fotògraf de postals i va fotografiar els mateixos indrets històrics, convertits aleshores amb un gran escenari hoteler. Jaume Moll, empresari enriquit durant el franquisme, havia fundat la cadena Royaltur i aixecà l'Hotel Royal Mediterràneo. La postal de l'hotel, fotografiat per Puig Farran, es pot veure a la instal·lació. En el revers de la imatge, Vecina ha posat postals amb el nom dels expedicionaris republicans desapareguts.

La instal·lació també respon a moltes coincidències: que Puig Farran fotografiés al seu pare (1967), que hagués estat a Sa Coma cobrint el desembarcament republicà i que , més tard, retratàs part de l'imperi hoteler de Jaume Moll. D'aquí la relació entre turisme de masses i memòria històrica.

La comissària de la exposició, Marta Marín-Dòmine, la explica amb aquestes paraules: Tots som fills de temps intrascendents perquè tots som, d'alguna manera, si no hereus, victimes o subjectes d'alguna cosa que pasa anteriorment a nosaltres i que encara no hem solventat.

Vos convidam a veure la instal·lació! De part de tot el Mossèn, enhorabona Lluís!


(Fotografia: "Diario de Mallorca")

(Fotografia: "Diario de Mallorca")

(Fotografia: "Diario de Mallorca")



(Fotografia: Es Baluard)

(Fotografia: Es Baluard)

(Fotografia: Es Baluard)







Entrades populars