PRESENTACIÓ A L'ASSOCIACIÓ CULTURAL S'AGRÍCOLA DE MANACOR DE "CULTURA i PRÀCTIQUES ESCOLARS A LA MALLORCA DE POSTGUERRA (1939-1949) DE GABRIEL BARCELÓ BAUZÀ

 El passat dia 13 de desembre de 2023 es presentà a la sala de s'Agrícola de Manacor l'obra "Cultura i pràctiques escolars a la Mallorca de postguerra (1939-1949) de Gabriel Barceló Bauzà, professor de la UIB i antic alumne molt estimat de l'IES Mossèn Alcover. Presentaren al conferenciant Maria Magdalena Gelabert i Miró (professora i escriptora) i Manel Santana Morro (historiador i professor). 

M. Magdalena Gelabert destacà diversos aspectes del llibre - la qualitat del treball, l'estil planer de la redacció que l'acosta al gran públic - i la cita final de l'obra:

                "Cal recuperar la memòria de les persones corrents, oblidades, en moltes ocasions, per la pròpia historiografia. Durant la postguerra, tot i el moment polític, hi hagué mestres que al seu dia a dia, continuaren dignificant la seva professió. Estem davant uns professionals de la docència, molts d'ells desconeguts pel gran públic, que continuaren aplicant, tot i la situació política, algunes de les idees i pràctiques que podem lligar a l'avantguarda pedagògica del primer terç del segle XX. Malgrat la Dictadura, els que sabien exercir la seva professió en base als postulats de la ciencia pedagògica continuaren ennoblint una de les tasques, diria que més belles, que tenim a la nostra societat, la d'educador, en el sentit més ampli de la paraula".

Manel Santana, per la seva part, destacà alguns punts de l'assaig que li havien cridat l'atenció. Així, podem veure com els bons mestres - formats abans de la guerra civil -, tot i el clima asfixiant i repressiu del moment, són autèntics supervivents d'una manera d'ensenyar, de fer i exercir la docència en base als principis de la ciència pedagògica. 

Gabriel Barceló va cloure l'acte senyalant que una cosa són els mestres franquistes, que n'hi hagué, i molts, i una de diferent els mestres, els bons mestres, que exerciren dignament la seva professió, malgrat el franquisme.

En Gabriel Barceló ens va fer arribar un llibre dedicat per la Biblioteca Miquel Àngel Riera. Moltes gràcies! Enhorabona!














(Fotografies: Joan Servera)

Entrades populars