Dinamització Lingüística i Cultural: La Nit de les Ànimes, Tots Sants i el Dia de Difunts


 Tots Sants ja és aquí. I la Nit de les Ànimes i el Dia de Difunts. Són les festes de la tardor a Mallorca, i a l’IES Mossèn Alcover, a través de la nostra Dinamitzadora Lingüística, hem preparat tot un seguit d’activitats per fer present la nostra tradició cultural als alumnes de primer d’ESO.

El Tradicionari de Mallorca ens explica -entre d’altres costums- i pel que fa a la gastronomia que aquesta “és rica i variada i està elaborada amb els productes propis de la temporada: nesples, aglans, bolets, arbosses, atzeroles, serves, pomes, peres, magranes, raïms, castanyes, carabasses, codonys, nous, mandarines, llegums, cols, moniatos, melons hivernencs, caquis...

Les elaboracions típiques d’aquests dies són els panellets o “panets de mort”, els bunyols, els moniatos torrats o bullits, la greixonera de moniato, les castanyes torrades... i els rosaris ensucrats”.

 

I aquest any vos volem parlar de l’origen dels rosaris ensucrats. En el Calendari Flolklòric de Mallorca. Tardor de Rafel Ginard (edició a cura d’Andreu Ramis i Miquel Sbert) hi trobem la història dels rosaris:

“ El dia de Tots Sants dematí els padrins i padrines més rumbosos compren als seus fillolets un rosari amb llàgrimes de massapà, glòria, pastís de peres confitades i creu o patena de confitures seques. Els qui no volen gastar tant el compren (o compraven) de panets de mort, que deien, amb una patena de pasta reial tota daurada o platejada i els infants se passejaven ben contents amb el rosari penjat pel coll fins que la patena els arribàs quasi en terra.

Els rosaris (dels golosos) [comencen] a la Ciutat de Mallorca, a can Fresquet. A mitjans segle passat , el pare d’en Frasquet, per encàrrec d’un senyor que volia donar una sorpresa a un de la família, va fer el primer rosari de pastisseria o de pasta, pastissos. Ja fa uns cents anys, que, en venir Tots Sants, passen aquesta mena de rosaris. El primer s’encarregà per Tots Sants. Exposaren el rosari dins la vitrina de la confiteria esperant que vingués el senyor que l’havia encarregat. Mentrestant, un nin el veié. Anava amb son pare i s’encarà el nin amb el rosari. L’hi compraren i, posat pel coll, el passejà pels carrers. D’aquí va néixer el que ara és costum i tradició”.

 

També els alumnes podran gaudir d’aquest preciós vídeo de na Bel Martí sobre la confecció dels rosaris ensucrats, i, al final de l’activitat, contestaran un qüestionari sobre les explicacions rebudes de la festa de Tots Sants.

 




 





 (Fotografies: Margalida Llull)

Entrades populars