EL NOSTRO CEL: "FILET D'OR" i "CATALINETA" ARRIBEN AL FIRMAMENT



‘Filet d'Or’ i ‘Catalineta’ arriben al firmament

La Unió Astronòmica Internacional anomena un estel i el seu exoplaneta amb els noms de les protagonistes de la rondalla ‘Na Filet d’Or’, una de les obres de la cultura tradicional balear, d’aquesta manera Mossèn Alcover veu arribar el seu recopilatori al cel nocturn juntament amb Cervantes i Rosalía de Castro.

L’estrella coneguda fins ara com WASP-166 i el seu planeta passaran aviat a denominar-se amb els noms Filetdor i Catalineta, presos de la tradició oral mallorquina. Aquestes designacions han estat seleccionades per la Unió Astronòmica Internacional gràcies a la proposta de “Es nostro cel” al concurs NameExoWorlds 2022.

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) és l’entitat encarregada de la denominació oficial dels cossos celestes. Des de fa anys condueix un procés per a donar nom a alguns estels que posseeixen planetes al seu voltant, per tal de facilitar-ne la referència sense haver de fer servir codis numèrics complicats de pronunciar i recordar. Alhora, el procediment de selecció dels noms afavoreix la participació popular, la qual cosa obre vies noves per a la comunicació de l’astronomia i fomenta l’adopció de noms amb significat cultural. El procés de denominació s’organitza en convocatòries dins les quals s’hi inclouen conjunts de sistemes planetaris amb una rellevància especial. A cada crida s’hi introdueixen trets particulars que fan de cada edició un certamen singular i d’abast mundial. L’any 2022 la UAI va encarregar a la seva Oficina per a la Divulgació de l’Astronomia (OAO) d’organitzar el certamen NameExoWorlds 2022 per tal de denominar vint sistemes planetaris. En aquesta ocasió, la convocatòria afavoreix propostes compatibles amb els objectius de la Dècada de les Llengües Indígenes (2022-2032) declarada per l’Organització de les Nacions Unides.

Propostes espanyoles

Cada node nacional de l’OAO s’encarregà de seleccionar i prioritzar les propostes provinents de la seva comunitat. El node espanyol va rebre vint-i-dues propostes vàlides i, d’acord amb les normes del certamen, en va prioritzar les més destacades. En el curs d’aquest procés es va valorar de manera molt especial el caràcter transversal dels equips proponents i la realització de campanyes de divulgació d’alt impacte, tant en mode presencial com a la xarxa. D’aquestes propostes, ara la UAI n’ha triat dues per a oficialitzar els seus noms al cel.

‘Filetdor’ i ‘Catalineta’, la proposta balear

"Es nostro cel", l’equip encapçalat pel doctor Sebastià Barceló Forteza, va proposar noms en llengua catalana per al sistema planetari de l’estel WASP-166, a la constel·lació d’Hidra i a 370 anys llum del Sol. El planeta d’aquest sistema és un Neptú calent, és a dir, un gegant gasós amb una massa menor a la de Júpiter i molt proper al seu estel. Filetdor fa referència a la serp marina daurada que protagonitza la rondalla mallorquina homònima «Na Filet d’Or». Na Catalineta és la nena petita que dona nom al planeta i, com és sabut, en aquesta rondalla viu una aventura sorprenent com a resultat de la seva trobada accidental amb la serp.

La rondalla «Na Filet d’Or» es va triar entre les set propostes defensades pels alumnes de secundària del col·legi Bisbe Verger mitjançant una votació popular, tant en streaming com presencialment, al Teatre Principal de Santanyí. En aquest acte estava convidat a votar tothom que volgués, encara que s’havia avisat especialment als centres educatius de secundària de totes les Illes. “Triàrem entre set rondalles perquè representen la cultura popular i la tradició oral que ha anat transmeten-se de boca en boca, de pares a fills, de generació en generació, fins arribar-nos a nosaltres”.-indica Barceló.-”Des de temps immemorials la humanitat ha admirat laimmensitat del cel nocturn i en ell s’han dibuixat les seves llegendes. Enguany ens hem guanyat emprar el pinzell.”

Aquesta petició ha estat avalada per la Universitat de les Illes Balears a més de nombroses institucions públiques tant nacionals com de les Illes. El batiament d’aquests astres coincideix amb la petició de que les Rondalles Mallorquines siguin considerades patrimoni cultural immaterial, en honor al 160 aniversari del naixement i 90 aniversari de la mort d’Antoni Maria Alcover. L’escriptor va recopilar les rondalles de poble en poble i les va publicar amb el pseudònim de Jordi des Racó.

La petició va ser acompanyada per un gran nombre d’accions divulgatives que estan recollides al portal “Es nostro cel” i en les que han participat els IES Marc Ferrer, JoanAlcover i Mossèn Alcover, a més de l’esmentat col·legi Bisbe Verger i l’escola de l’Atelier Miguel Ángel Delgado. “El nostre objectiu és que els alumnes s’interessin per l’espai no sols a través d’observacions sinó també de la seva pròpia cultura i l’art. Si deixem que desenvolupin la seva creativitat, la seva experiència és més enriquidora i entretinguda”-assegura Barceló.

La nostra diversitat cultural arreu del món

A més de la proposta balear, la UAI també ha triat una proposta basca. L’estel GJ486, a Virgo,és una nana vermella a 27 anys llum del Sol. Al seu voltant orbita un planeta rocós tres cops més massiu que la Terra. A partir d’ara, l’estel s’anomenarà Gar i el seu planeta es coneixerà com a Su. Aquestes paraules signifiquen «flama» i «foc» en eusquera i fan referència a l’expressió basca ‘su eta gar’ que denota passió i entusiasme. El planeta Su va ser descobert des d’Espanya, amb una contribució clau de l’Observatori de Calar Alto i el seu espectrògraf Cármenes.

Les noves denominacions d’aquests sistemes planetaris s'oficialitzaran aviat i, d’aquesta manera, les cultures tradicionals basca i balear ocuparan el seu lloc a la Galàxia. Aquests nomsespanyols s’afegeixen als de les dues estrelles Cervantes i Rosaliadecastro, amb els seusplanetes respectius (Quijote, Dulcinea, Rocinante i Sancho per a la primera, i Riosar per a lasegona), que van rebre les seves designacions en edicions anteriors del certamen NameExoWorlds. Les quatre llengües oficials espanyoles ja tenen, des d’avui, presència al firmament.

Enllaços:

Name ExoWorlds: https://www.nameexoworlds.iau.org/

Name ExoWorlds 2022: https://www.nameexoworlds.iau.org/2022edition

Unió Astronòmica Internacional (UAI): https://www.iau.org/

Oficina de Divulgació de la UAI (OAO): https://www.iau.org/public/oao/

Node espanyol de l’OAO: https://www.sea-astronomia.es/noc

Es nostro cel: https://es-nostro-cel.com

gar+su: http://exoterrae.eu/gar+su.html

Sebastià Barceló Forteza (responsable de “Es nostro cel”)


MOLTES GRÀCIES A TOTES LE SPERSONES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA DE L’IES MOSSÈN ALCOVER QUE AMB EL VOSTRE SUPORT EN LES DIFERENTS INICIATIVES QUE HAN FET QUE AQUEST SOMNI HAGI ESTAT POSSIBLE.

GRÀCIES I ENHORABONA!




Entrades populars