VIATGE LITERARI A MADRID i TOLEDO. DEPARTAMENT DE LLENGUA CASTELLANA. ALUMNES DE SEGON DE BATXILLERAT DE L'IES MOSSÈN ALCOVER ( i IV)
Avui hem gaudit d’una ruta teatral: Lorca y Las Sinsombrero. Sobre les 10:00 hem sortit de l'hotel per anar cap el centre de Madrid. Un grup havia d'esperar a l'actriu que representava a Maria Teresa León davant el teatro de la Zarzuela, del que va ser presidenta, iper tant responsable de moltes de les obres que es van representar allà, moltes de Federico García Lorca. Mentre que l'altre grup havia d'anar a la plaza Santa Ana, a prop de l'estàtua de Lorca, on els esperaria l'actriu que fa denMargarita Xirgu una de les actrius encarregades de donar vida als millors personatges femenins que van sortir de la imaginació crítica del nostre estimat escriptor granadí, com na Mariana Pineda. Maria Teresa León ens va explicar com van salvar moltes de les obres durant la guerra i que gràcies a aquesta important empresa de Maria Teresa León ara moltes d'aquestes obres descansen dins el museu de El Prado; després en va dur a la Casa de las Siete Chimeneas on es va fundar el Liceum Club Femenino, per donar a conèixer a moltes de les grans artistes i intel·lectuals que hi van formar part, moltes de les que van lluitar i van aconseguir nous drets com el dret a votar o a una educació universitària. Un espai on van participar alguns escriptors, pocs, perquè molts no compartien les inquietuds i reivindicacions d'aquestes valentes dones. Evidentment, un dels escriptors que sí va anar-hi i participar-hi va ser Federico García Lorca, sempre proper a les dones en la vida real i sempre crítica amb aquesta societat patriarcal i asfixiant en les seves obres. Després els dos grups es van trobar davant el Círculo de Bellas Artes on també ens esperava l'actriu que feia de Maruja Mallo, que ens va explicar l'origen del nom Las Sinsombrero, amb el que es recorda a totes les dones artistes, intel·lectuals i escriptores d'aquesta època com Concha Méndez o Margarita Manso; i que van compartir espais amb els autors del 27. Amb aquesta ruta hem après i hem reivindicat a les silenciades, oblidades, esborrades de la nostra literatura; perquè si els autors del 27 van fer possible l'edat de plata de la nostra literatura, totes elles van formar part de l'etapa daurada de la literatura femenina.
La resta del dia el professorat ha aprofitat per visitar una exposició de na Ana Maria Matute a l'Instituto Cervantes: «Ana María Matute. Quien no inventa no vive». Aquesta exposició no només ens va mostrar la creació narrativa d'aquesta gran escriptora, també ens va permetre conèixer la seva mestria artística. Ana Maria Matute va crear grans històries amb les seves mans, amb la paraula i amb el dibuix.
(Noelia Escalas)