Sant Jordi 2017. Entrega de premis (2)


Microrelats. 1r premi: Miquel Xavier Duran Vaquer. No entenc aquets humans.

«​No entenc aquests humans​» 
 Mai hagués dit que l’Estígia tendria un clima tan suau; ni que el vell Caront s’hauria d’ajupir per ajudar a les ànimes que s’ofeguen entre els reflexos blaus. I les  oronelles*, tristes expectants, ploren quan senten el crit romput d’un infant que estira  la mà cap al seu germà, que s’endinsa amb els ulls tancats. Mai hagués pogut arribar a pensar que encara s’ha d’inhumar aquesta crueltat inhumana, que la misèria no ha deslliurat cap mena de misericòrdia entre les mirades que es creuen tan llunyanes… I Eris, deessa insidiosa, observa orgullosa com germinen les seves llavors dins els esperits negres que esblaimen els rostres de mig món. Mentre, la nit, que absorbeix la llum sense pietat, intercanvia amb les muralles que impedeixen el  pas ullades de complicitat. I la mar, sempre voraç, devora les ofrenes que els cors obscurs li fan… I jo, que miro amb els ulls tancats, tan sols espero que un Prometeu ens torni el foc tan oblidat. 

*Pels antics egipcis, la oronella era un animal consagrat a Isis i, així com Caront  ajudava a les ànimes dels morts a creuar l’Estígia a la mitologia grega, les oronelles portaven als difunts cap al Duat, la vida eterna, on eren rebuts per Anubis. És una analogia amb Caront, ambdós són ponts entre la vida i la mort.


Microrelats. 2n premi: Antoni Borrueco Miró. Parlem.

Parlem
Parlem de com es camina quan s'està enamorat. Cada pas s'equilibra amb el següent. Ho notes, saps què és. T'envaeix un sentiment d'eterna joventut. Sempre en creixement. Sempre disposat a noves experiències. Tanques els ulls i pots veure el mar. Cristal·lí, lleuger. Mires cap a aquestes aigües i no veus a Narcís, veus a la persona que estimes. No importa què cançons sonin, totes tindran "alguna cosa". No importen ja les llums de ciutat, per què anaven a importar? Cada reflex, cada centelleig de cuca de llum solament et recorda a alguna cosa: els seus ulls. Els focus de l'ànima. Que el nostre silenci crei per si tot sol digressions. Dissonàncies narratives. Trobem bellesa on els altres no la veurien. Passegem junts i banalitzem la banalitat de la vida. Somriguem cada vegada que obrim la cartera i trobem en aquesta fotos de carnet fent ximpleries. Per què no recollir aquestes flors grogues? Clar que sí. I les posarem al costat del nostre retrat  de la xemeneia. Que gaudeixin el ball dels calius del nostre amor. Parlem de com les mirades s'entrecreuen. Ràpides i tímides. Com les primeres paraules. Parlem de com aquestes s'entretallen, es redueixen. Parlem de com les paraules. Parlem de  com. Parlem de. Parlem.

Entrades populars