Xitxeros amb Empenta i amics: Actes de l'exposició "La guerra a casa" (1)

Lectura dramatitzada:Conta-li tu.



Dissabte 03 de desembre, al Saló d’Art Independent de Manacor (SAIM), dins el marc del projecte LA GUERRA A CASA -Mallorca, 80 anys després: OBRA DE TEATRE baix el títol “Conta-li tu, a càrrec dels actors Maria Magdalena Vives, Antoni Barceló i Joan Ferrer, tots ells alumnes del nostre centre.
Es tractà d’un diàleg familiar dramatitzat, en el transcurs del qual una al·lota adolescent descobreix la veritat sobre la desaparició del seu repadrí a l’any 1936.
El diàleg es basa en fets reals, aconseguits mitjançant una de les nombroses entrevistes realitzades durant el projecte. L’obra va emocionar més d’un dels espectadors a la sala plena, on també era present la vertadera renéta de la persona repressaliada que, una vegada acabada la funció, va aprofitar per conèixer na Maria Magdalena.
(Hartmut Botsmann)

Taula rodona: La veritat sobre la repressió a Mallorca.






Dimarts 06 de desembre, a les 18:00h, al Saló d’Art Independent de Manacor (SAIM), dins el marc del projecte LA GUERRA A CASA -Mallorca, 80 anys després, tingué lloc una TAULA RODONA amb el tema “La veritat sobre la repressió a Mallorca”. L’acte despertà gran interès, i abans d l’hora de l’inici, la sala ja estava estibada.
A la taula intervingueren tres dels més prestigiosos investigadors en matèria de la Guerra civil a Mallorca: Antoni Tugores, de Manacor, historiador, investigador i escriptor, autor d’obres com “Manacor - La guerra a casa”, “Antoni Amer – La història robada” o “Víctimes invisibles”. Bartomeu Garí, de Porreres, historiador, investigador i escriptor, autor de “Porreres - Desfilades de dia, afusellaments de nit” – base de l’obra teatral “Porreres 1936” -  i “La fossa dels mariandos: obrir per tancar la història”, membre fundador de Memòria Mallorca, coautor del mapa de fosses comunes a Mallorca i assessor de l’exhumació de les fosses comunes de Sant Joan i Porreres. Jaume Miró, de Son Servera, historiador, investigador i dramaturg, autor d'una llarga llista d'obres de teatre, com “Dels llargs camins”, sobre l’exili del batlle republicà d’Artà, i “Diari d’una miliciana”, sobre les cinc infermeres assassinades a Manacor.
Cal destacar que els tres convidats ja havien prestat el seu recolzament al projecte anteriorment, mitjançant diverses entrevistes, l'aportació de material gràfic i una ruta guiada per Porreres. La moderació de la taula fou a càrrec de Hartmut Botsmann, professor del nostre centre.


Conferència: Dona i repressió. Dolors Marín.





Dijous 08 de desembre, a les 18:00h, al Saló d’Art Independent de Manacor (SAIM), dins el marc del projecte LA GUERRA A CASA -Mallorca, 80 anys després: CONFERÈNCIA baix el títol “Dona i repressió”, a càrrec de la historiadora i professora Dolors Marín, catalana resident a Llucmajor. L'acte fou presentat per Francisca Acuñas, antiga alumna de l'IES Mossèn Alcover, amb una introducció per part de l'Assemblea antipatriarcal de Manacor.
Davant una sala plena, la conferenciant deixà ben evident que el tema de la repressió de la dona requereix d'una atenció especial. La conferència enfocà el paper de la dona al llarg de la història i acabà amb exemples molt concrets de la múltiple repressió soferta per les dones espanyoles durant l'etapa franquista en general i els assassinats d'activistes com Aurora Picornell, a Porreres, o de les cinc infermeres a Manacor, sense oblidar l'anàlisi del masclisme regnant als llibres d'història.
(Textos: Hartmut Bostman. Fotografies: Xitxeros amb Empenta)

Entrades populars