Maria Magdalena Gelabert, Premi Ciutat de Manacor d'Assaig Antoni Maria Alcover.

ELS CIUTAT DE MANACOR PREMIEN ELS TREBALLS LITERARIS D'ÀNGELS FITÓ, ANNA PENTINAT, DENISE G. DUNCAN I MARIA M. GELABERT 
En l'edició d'enguany quatre dones s'han fet amb els premis de novel·la, poesia, teatre i assaig
L'acte d'entrega dels Premis Ciutat de Manacor d’enguany ha fet possible que tot el públic gaudís d’algun fragment de les obres guanyadores amb les veus de les actrius Bàrbara Nicolau i Francesca Vadell. A més, el músic i cantant Josep Ramon Santiago, Jorra, ha posat la banda sonora a la cerimònia que s'ha celebrat al pati de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor mentre tots els assistents gaudien d'un vermut i de les paraules dels premiats. “Justament és el fet d’escriure, el que celebram avui amb aquests Premis que duen el nom i fan homenatge a diversos escriptors rellevants de Manacor com són Maria Antònia Oliver, Miquel Àngel Riera, Jaume Vidal i Alcover i Antoni Maria Alcover”, ha explicat just en començar l’acte Bàrbara Nicolau, l’actriu manacorina que ha conduït l’entrega de premis.

Tot seguit, i amb la banda sonora de diverses cançons i poemes musicats, s'han anunciat els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2018. Uns premis impulsats per l’Ajuntament, que condecoren i promocionen projectes acabats d'escriptors emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d'Aproscom. Cal recordar que els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l'edició de les obres literàries premiades.

Durant el seu parlament la batlessa, Catalina Riera, ha destacat que “els Premis Ciutat de Manacor i els seus autors i autores formen part de la imatge que volem projectar com a poble i per això mostrar la força creativa de la nostra societat actual i contribuir a donar a conèixer la seva obra és la voluntat de l'Ajuntament que tenc l'honor de presidir”. I és que aquests premis “simbolitzen la veu forta i lliure d'un poble plural; plural en la seva manera d'expressar-se, plural en els seus orígens, plural en les seves visions del món, plural i lliure en l'expressió i la creació”, ha reivindicat la batlessa. “Aquest és el Manacor real, el que pot mirar tothom cara alta i amb una rialla, el que està orgullós que la llibertat, la diversitat, la cultura i la creació siguin els seus símbols. I que ho siguin per molts d'anys!”, ha conclòs.
Per acabar tots els assistents han pogut brindar amb els premiats amb el cava Estel Estima, que va en benefici de l'associació pro salut mental Estel de Llevant, i fer un tast de productes elaborats a les cuines d'Aproscom.

Tot seguit, el palmarès dels premis:

Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver: Àngels Fitó Bertran, per l'obra Aparicions, mixtures i altres revelacions

El jurat, format per Carles Cabrera Villalonga, Begoña Méndez Seguí i Jaume Cristòfol Pons Alorda, valora que l’obra guanyadora sigui una obra entretinguda, amb un humor àcid, viva i efervescent, que retrata amb un estil àgil les feminitats contemporànies, les noves relacions familiars i urbanes.

Àngels Fitó Bertran és barcelonina. Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials. Ha exercit com a professora en diferents universitats catalanes durant més de vint anys. Actualment desenvolupa la seva tasca acadèmica a la Universitat Oberta de Catalunya. Exregidora de l'Ajuntament de La Garriga. S'estrenà com a escriptora el 2017 amb la novel·la “A recer dels taurons en un sofà d’escai”. El premi Maria Antònia Oliver de Novel·la està dotat amb 5.000 euros, el premi econòmic més gran dels Premis Ciutat de Manacor, i preveu la publicació de l’obra.


Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera: Anna Pentinat i Hernández per l'obra Qui no s'anomena

El jurat que han format per Antoni Riera Vives, Pau Vadell Vallbona i Lucia Pitrelli, jurat d’aquesta edició, valoren especialment del poemari guanyador, la seva expressió continguda i madura i una expressivitat moderna i arriscada. Consideren que és una vindicació serena i alhora contundent de la dona, tan present i alhora tan invisible. Tot i la contenció en les paraules, la tensió poètica traspua l’abrandament del joc poètic amb un lèxic mesurat i gens gratuït.

Anna Pentinat i Hernández és barcelonina, sovint se l'anomena la “poeta més sexi del punk”. Ella és artista escènica i poeta. Canta, toca el teclat, el theremin i compon al grup Pentina’t Lula. També col·labora als programes Gent Normal, Cabaret Elèctric i a la Revista de letras de La Vanguardia, parlant de literatura i llibres. Coordina, amb Daniel Ardura, el segell discogràfic Repetidor Disc. Com a poeta ha publicat “Mar a Rems”, “De sobte, un estiu” i “Construcció de la Nit”. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació del poemari.

Premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal Alcover: Denise Graciela Duncan Villalobos per l'obra Negrata de merda

El jurat, format per Pere Riera González, Sebastià Adrover Roca i Antoni-Lluís Reyes Duran, guanyador de la passada edició d’aquest premi, ha considerat que el guardó ha de ser per un text teatral amb un títol impactant i que parla de temes de gran actualitat sense caure en discursos maniqueistes. Amb una trama molt ben estructurada i molt ben reeixida que fa mantenir sempre l’interès, i amb uns personatges rics, vitals, sovint contradictoris i molt reals.
Denise Graciela Duncan és de Costa Rica i actualment resideix a Barcelona. Formada en Comunicació i Periodisme i Llicenciada en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Entre les seves obres destaca “Negra, o nocturnal de una piel inoculada por el odio nuestro de cada día”, “Latinas”, “Está linda la mar” , “Nubes, tomillo, abuelo, sol” , “Més enllà de la foscor” o “Absentee”, que es va poder veure a la Fira de Teatre de Manacor el 2015 representada per La Pulpe Teatre, companyia de la qual és membra fundadora. El premi està dotat amb 4.000 euros i preveu la publicació de l'obra

Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni Maria Alcover: Maria Magdalena Gelabert Miró per l'obra La dona a les Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover

El jurat, format per Isidor Marí Mayans, Marià Torres Torres i Felip Cirer Costa, ha determinat que el premi d'enguany sigui per un estudi de la figura de la dona a les rondalles d'Antoni M. Alcover.
El jurat ha seleccionat l'obra de Maria Magdalena Gelabert perquè és un treball que transcendeix la visió de la dona en la cultura tradicional mallorquina i dignifica el seu paper en la societat; per la seva anàlisi exhaustiva, una metodologia que pot servir de referència a futures investigacions en aquest camp, i un esquema de treball basat en una àmplia bibliografia que defuig els aspectes locals i s’endinsa en referències universals de la rondallística i el conte.

Maria Magdalena Gelabert Miró és manacorina, filòloga, escriptora, educadora i investigadora. És una gran coneixedora de la vida i l'obra de Mossèn Alcover, de qui ha escrit nombrosos estudis i publicacions, fet que l’ha convertit en una de les seves màximes divulgadores. Especialista també en altres temes de cultura popular, ha estat directora durant tretze anys de la Institució Antoni Maria Alcover. Sens dubte, és una figura rellevant i reconeguda en la promoció, difusió i prestigi de la nostra llengua i la nostra cultura. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.













(Notícia i fotografies: Ajuntament de Manacor)
















Entrades populars